Onderhoud en Laden van accu's

  • Geplaatst op
  • 0
Onderhoud en Laden van accu's

Alle accu´s van AlmereAccu zijn bij aflevering geladen en gebruiksklaar. Het is echter in uw belang om de accu bij aankoop te controleren en indien nodig op te laden, zodat de accu altijd in een optimale conditie verkeert bij ingebruikname.

Bij aankoop van uw loodzuur accu

Alle accu´s van AlmereAccu zijn bij aflevering geladen en gebruiksklaar. Het is echter in uw belang om de accu bij aankoop te controleren en indien nodig op te laden, zodat de accu altijd in een optimale conditie verkeert bij ingebruikname. Accu´s zijn goed geladen als ze na het laadproces beschikken over een klemspanning van minimaal 12,7 Volt, dit kan gemeten worden met een voltmeter of een accutester. Het is echter ook mogelijk om op basis van de zuurwaarde van de accu te controleren of hij goed geladen is. Alsu het zuur wilt wegen moet u de beschikking hebben over een zuurweger . Een goed geladen accu heeft een soortelijk gewicht van 1,28 (bij kamertemperatuur).

Het laden van een accu is uiterst belangrijk en dient bovenal veilig plaats te vinden. Daarom moet u  de gebruiksaanwijzing van uw lader goed doornemen. Over het algemeen moet de laadspanning van een accu globaal tussen 13,8 en 14,8 Volt liggen. De laadspanning is de spanning die op de accu wordt gemeten gedurende het laadproces. De maximale spanningswaarde is afhankelijk van het type accu. Daarnaast kunt u na aankoop controleren of het zuurniveau van de accu hoog genoeg is, deze moet 10mm boven de loden platen staan (dit is echter alleen mogelijk om te controleren bij open bij loodzuur accu´s).


Bij aankoop van uw AGM accu

Ook alle AGM accu´s van AlmereAccu zijn bij aflevering geladen en gebruiksklaar. Bij AGM accu´s is het echter ook in uw belang om de accu bij aankoop te controleren en indien nodig op te laden, zodat de accu te allen tijde in een optimale conditie verkeert bij de ingebruikname. De laadspanning voor AGM accu's bedraagt 14,6-14,8 Volt. Als u beschikt over een lader die deze spanning niet haalt dan is dat van invloed op de levensduur van uw AGM accu, omdat deze dan steeds te weinig wordt bijgeladen.


Tijdens het gebruik van de accu

Het is raadzaam om, als de accu de mogelijkheid heeft, iedere drie maanden het zuurniveau van de accu te controleren en het, indien nodig, bij te vullen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water tot ca. 10 mm boven de platen. Daarnaast kunt eens in de zoveel tijd controleren of de accuklemmen nog goed op de polen zitten en of er mogelijk sprake is van corrosie (hierdoor kunnen de prestaties van de accu namelijk verminderen). Bovendien is het van belang dat u uw acculader regelmatig controleert, om te kijken of de accu nog goed wordt bijgeladen. Het kan namelijk voorkomen dat uw lader het niet meer doet, waardoor de accu niet (correct) wordt bijgeladen en langzaam kapot kan gaan.


Algemene gebruiksaanwijzing

Als de accu gedurende een langere tijd niet wordt gebruikt (bijvoorbeeld in de winterstalling), dan kunt u deze het beste ontkoppelen. U weet dan namelijk zeker dat er geen stroom wordt onttrokken aan de accu. Met ontkoppelen wordt bedoeld dat u de accuklemmen loskoppelt van de accu polen.

Bij het loskoppelen van de accu moet u altijd eerst de massa (-) aansluiting verwijderen en bij het aankoppelen de massa als laatste vastmaken. Daarnaast is het niet verstandig om de accu op de (relatief koude) grond te zetten. Daardoor kan er versnelde zelfontlading optreden en loopt uw accu sneller spontaan leeg door zelfontlading.

Voordat u de accu wegzet is het verstandig om hem helemaal op te laden. Wij raden niet aan om de accu constant onder lading te laten staan. In plaats daarvan kunt u er het beste voor kiezen om de accu iedere maand/twee maanden even bij te laden. Gebruik altijd laadapparatuur van een goede kwaliteit en controleer of uw lader geschikt is voor uw loodzuur-, AGM- of gel-accu. Niet alle laders zijn geschikt voor alle typen accu's en door het vooraf te controleren voorkomt u dat uw lader de accu (onherstelbaar) kan beschadigen.

Tijdens het laden van de accu kunnen er explosieve gassen vrijkomen (knalgas), daarom moet u te allen tijde de lader uitzetten en eventjes wachten voordat u de klemmen van de polen aansluit en verwijdert. Voor uw eigen veiligheid en gezondheid is het verstandig om de accu in een goed geventileerde ruimte op te laden, daarnaast moet u in de buurt van de accu NIET ROKEN of andere vlambare objecten gebruiken!

* De betreffende informatie is van toepassing op 12 volt accu´s
* Als een accu slecht is geladen of dat er sprake is geweest van overlading(dit is zichtbaar) vervalt elke aanspraak op garantie.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in onderhoud. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen